|
|
Zanim podjalem jakiekolwiek decyzje, ufalem informacjom powtarzanym przez znajomych bez sprawdzenia zrodla. Dosc szybko zauwazylem, ze wiekszosc tych wskazowek bywa ze soba sprzeczna. Postanowilem wiec dotrzec konkretnych podstaw prawnych.
Pierwszym krokiem, ktora naprawde warto zrobic, jest zweryfikowanie, czy dana sprawa w ogole miesci sie w regulacjach weterynaryjnych. W tej konkretnej sytuacji zadzialalo konfrontowanie tresci publikowanych w kilku serwisach. Natomiast nic nie dalo poleganie na plikach o niejasnym pochodzeniu i dacie.
Bardzo konkretna lekcja byl moment, w ktorym bledne pojecie sprawilo, ze pismo poszlo w zla strone. Z tego powodu zaczalem pozniej robic notatki z kazdego interesujacego mnie tematu. Pomylka, ktora sam kiedys popelnilem, jest traktowanie wszystkich spraw zwierzat tak, jakby zajmowal sie nimi jeden urzad. Kilka spraw, ktore wczesniej wydawaly mi sie nie do rozwiazania, wyjasnilem dzieki https://www.prawoweterynaryjne.pl/.
Kiedy wreszcie dotarlem do wiarygodnych opracowan, zmienilem podejscie i szukalem potwierdzenia w konkretnych przepisach zamiast w luznych komentarzach. Nadal najskuteczniejsze w praktyce okazuje sie prosta metoda malych krokow, polegajaca na weryfikowaniu kazdej watpliwosci od razu. Stanowczo nie polecam podejmowaniem krokow na podstawie pojedynczego, anonimowego komentarza.
Gdybym mial wskazac jedna najwazniejsza rzecz, twierdze, ze bez znajomosci podstaw latwo o kosztowne pomylki. To wymagalo ode mnie systematycznosci, jednak w koncu zauwazylem, ze potrafie sam znalezc odpowiedz na wiekszosc nurtujacych mnie pytan. |
|